توجه به بهداشت مواد غذایی و نظافت محیط
پاکیزگی کالای تولید شده و وسایل تولید و کارگاه ها مورد عنایت قرار داشت و حفظ نظافت در هر چیز برای اصناف، ضروری و واجب بود.
اگر یکی از وظایف محتسب و سازمان حسبه این بوده است که وقتی میدید ساختمان خانه ای مشرف به خانه همسایگان است اقدام لازم را معمول میداشت»، امروزه مشکلات اجتماعی و تخلفها و منکرات ساخت و ساز بدان خلاصه نمی شود، پس حکومت اسلامی و مردم مسلمان وظیفه دارند از ساخت و سازهای بی رویه ای که با اصول شهرسازی و دانش راه و ساختمان و دستاوردهای بشری در این وادی مخالفت دارد و فرهنگ و هویت اسلامی را نادیده می گیرد، و نیز از ساخت و ساز بی رویه به قیمت تخریب فضای سبز، زمین های کشاورزی، مناطق حفاظت شده حیات وحوش یا پارکهای جنگلی و یا از ساختمان سازی روی خط زلزله و...
جلوگیری نماید و این مسائل و امثال آن به خوبی از سیره و نگرش معصومان علیهم السلام طلا و کار کرد عرافه و حسبه در زمان آنان و پس از آن قابل استفاده است. سازمان حسبه، افزون بر کنترل مواد اولیه تولید، مرغوبیت تولیدات و کارهای رعایت بهداشت و پاکیزگی آنها را نیز به دقت زیر نظر داشت. اصناف مختلف نیز در سایه باور اسلامی و بنا بر مقررات حکومت اسلامی و نظارت سازمان حسبه، به نظافت اهتمام میورزیدند. در این باره می خوانیم:
پاکیزگی کالای تولید شده و وسایل تولید و کارگاه ها مورد عنایت قرار داشت و حفظ نظافت در هر چیز برای اصناف، ضروری و واجب بود. از نانوایان خواسته شده ظرف هایی را که به کار می گیرند پاکیزه نگاه دارند و آنها را بپوشانند و آنچه نانها را با آن می پوشانند و زیر آنها می گسترند باید نظیف باشد و تغارها را باید خوب بشویند. فرنیه پزها ملزم بودند که دودکش ها را اصلاح کنند و دائم کف فرنی را از علفهای سوخته و خاکستر پاک نمایند تا چیزی از آنها به پشت نان نچسبد. آسیابانان ملزم بودند که غله را با غربال خاک گیری کنند و آن را از گل پاک نمایند و قبل از آسیاب کردن، غبار از آن بزدایند. از لبنیاتی ها خواسته شد که ظرف های خود را بپوشانند و محلی را که در آن کار می کنند، باید سفید و نظیف باشد و نیز ملزم گردیده اند که دیگها را هر روز با لیف و آب پاکیزه بشویند تا در مواقع گرما فساد به آنها راه نیابد. روغن فروشان به نظافت و شستن لباس ها و ظرفها و دستها و پاک کردن ترازوها و پیمانه های خود امر شده اند. ماهی پزها باید تبرها و طبقهایی را که هر روز ماهی بر آنها حمل می کنند، بشویند و هر شب پس از شست وشو نمک کوبیده بر آنها بپاشند. همچنین ملزم بودند که در شستن و پاکیزه کردن ماهی و پاک کردن آن از پوست و صدف بسیار بکوشند.
کارگران کارگاه های روغن کنجد و زیتون باید کنجد را بشویند و آن را قبل از به کار بردن، تفت داده و خرد و آسیاب نمایند. هیچ یک از کارگران نمی تواند به گرفتن روغن کنجد بپردازند مگر آنکه قبلا پاهایش را با سنگ پا (محکه) بشوید و کاملا تطهیر نماید و ملزم بودند که تغارها را پس از پایان کار بپوشانند. همچنین طباخان مجبور بودند که به نظافت همه وسایلشان توجه نمایند و هر روز آنها را با آب گرم و اشنان بشویند. ترتیب کار در مورد هریسه پزان نیز چنین بود. اما برکله پاچه فروشان واجب بود که کله ها و پاچه ها را با آب داغ پاک کنند و کاملا موی آنها را بزدایند.(1). محتسب گاهی در مسجد می نشست و مأموران او در بازارها و کارگاهها و غذاخوری ها و مهمانسراها می گشتند و به وضع اجناس و گوشت و دیگر خوردنی ها می رسیدند و سقاها را امر می کردند که به مقدار معین در ظرفها آب بریزند.(2)
محتسب کوشش می کرد که هر صنفی یک بازار مخصوصی داشته باشد و روی همین اصل برای هر صنف جای مخصوصی تعیین می کرد. فروشندگان ماهی را وادار می کرد که در بازاری دورتر از محل رفت و آمد مردم مشغول کار شوند تا مردم از استشمام بوی بد ناراحت نشوند. نانوایی ها را در سر کوچه ها و محله های مختلف و اطراف شهر به طور پراکنده قرار می دادند تا حوایج مردم بهتر رفع شود. (3)
پینوشتها:
۱. ابن اخوه، معالم القریة فی احکام الحسبه، ص ۱۰۵. برای توضیح بیشتر ر.ک: صباح ابراهیم سعید شیخلی، اصناف در عصر عباسی، ص ۸۴-۸۵.
٢. جرجی زیدان، تاریخ تمدن اسلام، ج ۱، ص ۲۴۲ - ۲۴۳.
٣. احمدی میانجی، لزوم وزارت اطلاعات در حکومت اسلامی، ص ۱۲۴.
منبع: محیط زیست و بهداشت، عبد المجید ناصری داوودی، مؤسسه بوستان کتاب، چاپ اول، قم، 1391
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}